Regelbundna aktiviteter

Den årliga julgransinsamlingen ägde rum lördagen 14 januari 2017, och det var som tidigare på Högstorp och Hovshaga-områdena. Cirka 300 granar släpades ihop och kördes till återvinnings­centralen i Norremark. Detta blev nära 15000 kronor, vilket är ett mycket gott resultat.

Tillverkning av påskrisbuketter kom igång i mars 2016. Med hjälp av ungdomar från Leoklubben monterades vackra fjädrar på ett antal björkrisknippen, och dessa såldes därefter till butiker i centrumområdet, vilket var mycket uppskattat.

Denna aktivitet upprepas även nu i vår (2017).

2016 års kulturstipendium (10 000 kr) utdelades den 24 april i samband med insamlingskonserten till förmån för utsatta barn. Det gick till Åbergs kvartett på S:t Sigfrids folkhögskola. Gruppen består av fyra ungdomar, Hedda Åberg, Julius Ekvall, Pelle Waldemarsson och Albin Jansson Fållbäck.  Motivering: För slank och elegant sång med ett tilltalande uttryck i en följsam jazzensemble.

 

 

Årets (2016) ungdomsledarstipendium (5 000 kr) delades också ut vid detta tillfälle. Det gick till Lena Regnell, ledare vid Växjö Orienteringsklubb. Motivering: Lena har varit med och utvecklat en ungdomsverksamhet med hög kvalitet och mycket glädje och gemenskap i Växjö OK. Hon är duktig på att lära ut orientering och inspirera ungdomarna att fortsätta oavsett förutsättningar. Detta visar sig dels genom att många vill vara med i verksamheten och dels genom många fina tävlingsresultat både individuellt och på stafetter. Genom sin humor och stora famn lyckas Lena rekrytera, behålla och utveckla ungdomar.

Årets (2017) kulturstipendium (10 000 kr) delades även detta år ut till en grupp ungdomar på S:t Sigfrids Folkhögskola. Det gick till gruppen Hemma, och den består av Rasmus Ringdahl (trummor), Christian Mellblom (trumpet/flygelhorn), Marcos Cerutti (gitarr) samt Edvin Elmersson (kontrabas). De tog emot sitt pris 30 maj 2017 på sin hemmaplan i samband med en mycket uppskattad konsert. Juryns motivering: För elegant, smakfullt, vältajmat och svängigt spel, för stor känslighet och rörande närvaro i finstämda egna kompositioner.

Spelningar på äldreboenden inom kommunen är exempel på lokala aktiviteter. Vi är fyra spelmän (fiol, nyckelharpa och durspel) som underhåller en stund, och så har vi tårta med oss och bjuder på. Fyra ställen i maj och lika många i november besöker vi, och det verkar alltid vara många som gillar detta. Inte minst vi själva!

Kulturdagen i Evedal utanför Växjö firades på söndagen den 28 augusti 2016. Tyvärr var vädret ogynnsamt. En häftig regnskur på morgonen skrämde bort många presumtiva besökare. Men vi följde rutinerna: Värendsgillet hade folkdansuppvisning, och Lions skötte som vanligt också om kaffe- och varmkorv-servering, lotterier och diverse annan försäljning. Begagnade glasögon kunde man också lämna. Dessa tar vi hand om, tvättar och ser till att de kommer till användning i tredje världen. Dagens aktivitet gav ändå ett fint netto som går till insamlingen för Världens Barn. I år (2017) blir kulturdagen på söndagen den 27 augusti.

Söndagen den 24 april 2016 hölls en insamlingskonsert till förmån för utsatta barn i vårt närområde, ett HandiHand-projekt Utvandrarnas Hus. Det var en kväll med omväxlande program och många medverkande. Vår egen operaprimadonna Yvonne Tuvesson Rosenqvist inledde och avslutade konserten, och däremellan följde ett pärlband av internationella unga förmågor, många från musiklinjen på Folkhögskolan i Kronoberg och från AMB i Tingsryd. Det var Lujain Msoty, Pedro Policarpo, båda med berörande sång, och det var skickligt spel av Kexin Huang på det kinesiska instrumentet PiPa (med tusenåriga anor). Olika grupper från bl.a. S:t Sigfrids Folkhögskolas musiklinje underhöll oss och försökte överträffa varandra genom att på traditionellt sätt låta soloinslag på de olika instrumenten briljera och inhösta applåder. Vi fick också ta del av många unga sångares försök att i olika grupper eller solo tolka musikens inneboende möjligheter.

Samtliga medverkande framträdde helt utan arvode, och hela behållningen, preliminärt 4 500 kr, går till dessa utsatta barn. Bakom hela konserten ligger ett stort planeringsarbete av främst Evy Törnqvist, Leo-medlemmar och Kennet Carlsson. I samband med denna konsert delades också Lions årliga stipendier ut, se ovan.

Julskyltningsaktiviteten 2016 gav ett netto på 5283 kronor.

Under hela året pågår insamling av begagnade glasögon. Dessa tvättas och mäts upp för att sedan delas ut till behövande i olika utvecklingsländer. Under de senaste fem åren har i genomsnitt ca 2000 glasögon årligen samlats in på detta sätt. Det nominella värdet av detta kan uppskattas till mer än två miljoner SEK per år.

 

Lions-Quest

Projektet ”Tillsammans” är en av de största satsningarna som gjorts för skolungdom inom området etik och livskvalitet för att erbjuda ungdom en drogfri uppväxt. Det är tack vare lionsklubbarna och lionsmedlemmarna som läromedlet sprids i Sverige, och det är en verklig satsning på barn och ungdom. Det är viktigt att denna satsning fortsätter.

I Växjö kommun har vi genomfört ett antal kurser för skolpersonal. Kurserna har rönt stor uppskattning. Några citat från lärare som varit med:

att göra eleverna socialt kompetenta, att få dem lyhörda och uppmärksamma på sina egna och andra människors behov av uppmuntran, uppskattning och stolthet över den egna personen”.

Varje människa duger precis som den är och jag är glad över att jag är den jag är och respekterar andra även om de inte är precis likadana som jag själv. Detta är det budskap om empati jag försöker förmedla till mina elever och jag har ännu inte hittat ett bättre redskap än Lions Quest materialet”.

För mera information klicka in på www.lions-quest.se

Önskar du komma i kontakt med Lions-Quest vänder du dig till vår Hjälp- och kulturkommitté via telefon 0470-205 85, eller brev till Lions Club Växjö-Dacke, Nygatan 21, 352 31 Växjö eller E-post (E-post till klubben).

SightFirst

Så många som halva Frankrikes befolkning – 30 miljoner människor – har fått synen åter med hjälp av Lions program för blindhet som kan botas, kallat Sight First. Alltsedan 1920-talet bedriver Lions ett framgångsrikt program för att bota och förhindra blindhet hos människor i världen. Ändå är omkring 37 miljoner fortfarande blinda idag. Detta är en onödig blindhet, då hela 80 % av dessa kan botas.

Hjälp Lions hjälpa även den andra delen av motsvarigheten till Frankrikes befolkning. Det kan räcka med en tiokrona för att ge en människa synen åter!

Stöd Lions kamp mot blindhet.

Konto 90 1948-0

Märk ”SightFirst”.

För mera information klicka in på http://lions100.lionsclubs.org/EN/media/touchstone-stories/moving-forward/19-campaign-sightfirst-2.php.